Légtechnika

Légtechnika

A légtechnikai rendszerek kiépítését általában komfort, vagy technológiai céllal rendelik meg. A külső nyílászáróval nem rendelkező helyiségekben keletkezett szennyezett levegő koncentrációjának elvezetése, hígítása, vagy friss, kezelt levegővel történő ellátása a feladata. A szellőző rendszerek gravitációs, vagy kényszeráramú megoldással működhetnek.

Alapvetően elszívott, nyomott vagy kiegyenlített rendszerekről beszélünk. Az elszívott rendszerek esetében minden esetben biztosítanunk kell az elszívott levegő pótlásának lehetőségét, mivel ennek hiányában kialakult vákuumhatás miatt nemkívánatos helyekről pl. akár a kéményből is visszaszívhat egy rendszer, mely akár tragédiához is vezethet. Ezek elkerülésére használhatunk külsőlevegő áteresztő készülékeket, amelyek ablakkeretbe, falnyílásba építhetők, és különböző szabályzókkal felszerelve melyek akár automatikus működéssel is lehetővé teszik a megfelelő mennyiségű levegő pótlását.

A túlnyomásos rendszerek kiépítés viszonylag ritka, általában, vegyszertárolók, aknák esetében alkalmazzák a belső koncentráció hígítására, itt egyszerű áteresztő elemek beépítésével tesszük lehetővé a levegő távozását. A kiegyenlített rendszerek esetében az elszívott levegő pótlása is gépi rendszeren keresztül történik. Komfort szellőzés során igényként jelenik meg a befúvott levegő kezelése, fűtése, hűtése, szűrése, esetleg nedvesítés, valamint az elszívott levegő hőjének visszanyerése, mielőtt a szabadba távozik.

A technológiai elszívás adott szennyeződés (csiszolatpor, vágási-, darabolási melléktermékek, füstgázok, hegesztési gázok, elő- és utókezelés anyagai, valamint egyéb szilárd és gáznemű szennyező anyagok) leválasztását teszi lehetővé.

Hőszivattyúk

Hőszivattyúk

Mi a hőszivattyú? A hőszivattyú a háztartási hűtőgépekhez hasonló elven működő ...

Tovább olvasom
Párakezelők

Párakezelők

A párátlanítás fontossága Nagy páratartalmú helységeknél penészesedés alakulhat ki, ...

Tovább olvasom
Légfüggönyök

Légfüggönyök

Általános tudnivaló: Legtöbbször bejáratokhoz alkalmazzuk a légfüggönyöket. Ezzel a ...

Tovább olvasom
Klímaszerelés menete

Klímaszerelés menete

Mi a klímaszerelés menete? Klímaszerelés előtt meg kérjük ügyfeleinket, hogy biztosítsák ...

Tovább olvasom
Klíma karbantartás

Klíma karbantartás

Miért fontos karbantartani és tisztítani a klímát? Garanciális berendezéseknél a gyártó ...

Tovább olvasom